Salam bertemu kembali....
Apa khabar semua? Harap sihat dan berbahagialah hendaknya disamping keluarga dan rakan. Okeylah... kali ini Cik Siti nak kongsi resepi mee kari. Kan hari tu Cik Siti dah janji nak berikan resepi dia. Resepinya ringkas tetapi sedap. Jom kita tengok dulu bahan-bahan dia.
4 ketul ayam (untuk dibuat rencah)-potong kecik yeKalau tak nak boleh tukar kepada udang atau daging.5 ulas bawang merah *3 ulas bawang putih *satu inci setengah halia. **Bahan-bahan ini ditumbuk lumatRempah 4 sekawan :Kayu manisBunga lawangbunga cengkihbuah pala1cawan Santan pekatAir mengikut sukatan5sudu rempah kari nak lebih pun boleh2 biji kentang dipotong dadu2 keping fish cakeDaun kariMee kuning #Sawi hijau##bahan ini dicelurCili Hijau dan bawang goreng untuk hiasan
Okey.... cara-caranya adalah:
Campurkan semua bahan yang ditumbuk dengan rempah 4 sekawan dan rempah kari. Masukkan air sedikit.
kemudiannya tumis rempah tersebut. Bila rempah dah garing dan naik bau masukkan kentang dan ayam. kemudiannya masukkan santan pekat. Masak sehingga ayam dan kentang tu empuk. Kemudiannya masukkan air bergantung kepada citarasa anda. Nak pekat jangan masuk banyak sangat air. Gelugor lagi dan kemudiannya masukkan fishcake dan daun kari. Bila dah siap, tutup api. Ambil mee masukkan kari tadi kemudiannya letakkan sawi yang dicelur berserta dengan cili hijau dan bawang goreng. Siap! dah boleh makan. YUM!YUM! Boleh cuba.
Amboi sedapnya Siti....rasa terliur pulak Ummi, baru saja berjuadah dengan mee kari airtangan suami....apakhabar Siti....sihatka.. :)
ReplyDeleteKalau makan mee kari saya suka letak kuah banyak-banyak. Baru Marvelous. :-)
ReplyDeleteUmmi :Khabar baik Ummi... TQ sudi singgah
ReplyDeleteAkubiomed: hirup kuah dia memang best