Kelayakan VS Pengalaman

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, January 18, 2015 | 5 Comments so far

Selamat Bersiaran Kembali....

Tajuk kat atas mungkin agak keras rasanya.  Sebab sedar diri ni dah tua sebenarnya.  Kelayakan adalah panduan di dalam meletakkan garis panduan dan batasan dalam setiap jawatan serta kuasa.  Itu pendapat Cik Siti.  Pengalaman adalah kemahiran seseorang di dalam sesuatu bidang dan tertakluk kepada betapa lama ianya berkecimpung.

Mungkin kelayakan adalah satu kelebihan, namun percaya atau tidak pengalaman itu satu nilai yang sukar untuk dicari.  Dan pengalaman sebenarnya memberikan kita lebih kelayakan sebenarnya.  Dan pengalaman itulah ada masa akan mengajar seseorang yang punya kelayakan jauh lebih tinggi.  Namun ada masa pengalaman kita diperkotak katikkan angkara kelayakan yang menjadi taruhan.

Cik Siti yakin akan pengalam inilah yang akan menjadi satu landasan untuk berjaya tidak tertakluk kepada kelayakan semata-mata.  Mungkin kelayakan kita tidak seperti yang diharapkan.  Namun percayalah ada masa kita akan mengatasi kelayakan dengan pengalaman yang berharga.

Kerana apa?  kalau kita pergi ke temuduga, atau pun menghadiri kursus sudah tentu mereka akan bertanyakan pengalaman.  Namun adakah pengalaman bekerja yang banyak menunjukkan yang kita ini bagus?  Ya, mungkin dari multi skill.  Tetapi dari sudut pandangan lain kita sebenarnya kurang pengalaman kerana tenpoh yang singkat hanya kecil pengalaman yang kita timba.

Rezeki itu ada di mana-mana.  Cik Siti percaya, mungkin kelayakan akan meletakan kita kepada kelas tertinggi namun pengalaman yang diterima hanya kecil berbanding dengan kelayakan yang rendah tetapi punya pengalaman yang tinggi.

Ini hanya pendapat Cik Siti.  Erm.... Jiwa kosong tang ni... (Hish!  tak ada kena mengena langsung)

Indah sungguh sinar mentari,
Dibalik awan kering cuaca,
Kalau saya sang tikus menari,
Dihadapan gajah ku menari chacha.


Sambutan Hari Jadi di Melia hotel Kuala Lumpur

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, January 11, 2015 | Be the first to comment!
Selamat Bersiaran Kembali.....

Rasanya dah lama tak coretkan di dalam teratak usang ni.  Usang-usang pun inilah teratak yang paling Cik Siti sayang.  tengok pageview ouch!  jatuh macam nangka busuk kau!

Okeylah.... dalam sibuk-sibuk sempat juga Cik Siti cat teratak Cik Siti ni.  Wa... Cik Siti memang suka belajar.  Cik Siti suka cari yang baru.  Okeylah.  membebel bebel juga.  nak cerita tentang sambutan harijadi untuk semua staff di tempat kerja Cik Siti.  Tak adalah vouge mana.  Itu pun duit yang kita orang kumpul untuk duit kelab yang kita orang kumpul 10.00 setiap bulan.

Al-hamdulillah.... akhirnya berjalan dengan lancar walau pun first time Cik Siti guna groupon.  Puas juga kita orang cari tempat dan hadiah.  Akhirnya berjaya juga.  Kita orang tempah mug yang tertulis nama dan selamat hari lahir kat mug tu.   Dan makan?  kita orang makan kat Melia hotel.  Bertentangan dengan Time Square dan dibelakangnya Low Yatt.  Masing-masing lepas makan semuanya nak berjalan.  Cik Siti?  gi Cheras rumah mertua.  dah lama tak ke sana.

Okeylah... malas nak taip panjang-panjang.  layan jelah gambar tempoh hari....








Kad Jemputan tu hasil keras tangan Cik Siti.  Bolehlah..... bukannya pandai sangat.  Orang dah suruh buat,  Buat jelah....dengan penuh redha dan kurang keyakinan sebenarnya.

Hasil?  memuaskan.  Dengan groupon memang boleh berjimat.  Kalau tak ada diskaun mahu cecah 140.00 kalau dengan groupon 53.00 sahaja.  Untuk setahun sekali.  Lagi pun hasil kumpul duit kelab.  Makan memang cukup puas hati.  Buffetlah katakan.  Ada juga yang Cik Siti tak rasa gara-gara kekeyangan.  Huhuhu....

Anak Pak Malau sakit gigi.Terguling sambil menutup mata,Ada masa berjumpa lagi,Apa yang kurang maaf dipinta

Lepas ni?  Bos dah jerit. Kak Shim!  Family Day bulan 5. Gulp!
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page