kipas....

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, December 02, 2012 | 2 Comments so far
Mak selalu pesan.... jangan main kipas! nanti kena tangan. Kalau kakak selalu buli adik. kipaskan kakak! Tapi kalau kita yang dah dewasa ni kalau main kipas ni lagi bahaya. Kipas punya kipas silap haribulan boleh buat kita malu sendiri. Bila nasib tak baik dapat boss yang bukan kaki kipas. boss pun ada mata untuk menilai.

jangan depan boss bukan main buat rajin. sanggup 110% untuk kerja yang kadang-kala tak mampu nak buat.  dan mulalah cuba untuk mencari jalan senang untuk puaskan hati boss. sampaikan ada yang sanggup nak tikam kawan dari belakang dan ada yang jadi gunting dalam lipatan.

Percayalah.... tak semua boss yang memandang puji-pujian yang melambung.  ada boss akan melihat dengan penilaian usaha kita sendiri. jadi.... kalau mengipas tu berhati-hatilah.... kerana nanti kalau dah terkena.... mana nak sorokkan muka.



Entri Cik Siti yang mula merepek.... tapi ini juga peringatan untuk Cik Siti juga.

Resepi: Talapia Masak Kicap

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, December 02, 2012 | Be the first to comment!

salam bertemu kembali...

Rasanya dah lama sangat tangan Cik Siti tak menaip di dalam teratak ni.  Sibuk?  mungkin ye.  Kena pulak hujung tahun ni.  macam-macam nak kena updated kat opis tu.  kena pulak big boss cuti bersalin.  lagilah....

Okey, hari ni nak kongsi le resepi Ikan Talapia Masak Kicap.  Mungkin ada orang kata..... ala.... masak kicap je... pejam mata pun  boleh buat.  Tapi Cik Siti nak tempekkan juga.  mana yang berkenan tu.... ambik je resepi ni...

Jom layan...

1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecik
2 inci halia
3 tangkai cili kering
yang kesemua ni Cik Siti mayang halus dan goreng sehingga keperangan kemudian angkat dan toskan.

kobis bunga
daun kucai
buah tomato
asam jawa
serbuk lada putih

masukkan 2 sudu minyak masak ke dalam kuali.  bila dah panas minyak tu masukkan kobis bunga. goreng jangan lama sangat.  masukkan kicap, asam jawa, serbuk lada putih, dan kesemua sayur seperti tomato dan kucai.  last sekali masukkan bahan yang kita goreng tadi.  Tara..... dah siap pun...

Jom jamu selera....
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page