wordless wednesday: Senjakala....

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, September 26, 2012 | 5 Comments so far

Pukul 3 malam....

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, September 23, 2012 | 4 Comments so far

Berjumpa lagi, hari minggu macam ni semoga ceria semua.  Sebelum melangkah ke majlis walimatulurus, teringin pulak nak menaip dalam teratak ni. cerita ni kisah puteri Cik Siti yang tengah.  siapa lagi si kakak yang pandai dan banyak cakap.

Dia bertanya dengan Cik Siti:

"Ibu, kita nak pergi rumah orang kawin bila?" Tanya kakak yang masa tu Cik Siti dalam bilik.
"Kakak tanyalah ayah." Dia keluar dan pergi tanya dengan Cik Abang. masuk sahaja dia terus kata.
"Ibu, ayah kata pukul dua belas." Okey, lepas tu dia tengok jam dalam bilik.  kebetulan jam dalam bilik tu dah tak betul.
"Ibu, jam ni dah tak betul.  pukul 3 malam." ?????? Cik Siti blur.
"kakak... mana ada pukul 3 malam.  yang ada cuma 3 petang atau 3 pagi je."
"Ye ke? pelik lah..... kenapa pukul 3 pagi? bukan 3 malam ibu?"
"aa....u.....a....u...." nak kata selepas 12 tengah malam kita kata pagi mesti dia tanya.  habis tu kenapa gelap macam malam. So.... dok terangkan juga 3 petang dan 3 pagi.

aduh! susah juga kalau dia orang ni dah pandai nak bertanya

Jajan kecik-kecik dulu

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, September 22, 2012 | 1 Comments
Selamat berjumpa lagi semua.... berjumpa lagi dien3 kedua hari ni.  nak cerita sikit ni.  agak-agak apa jajan korang semua masa kecik-kecik?  Cik Siti? Erm..... fun fries? nugget? Super Ring? Mister Potato? semua tak pernah merasa pun.  tambahan lagi duduk dekat kampung.  mana nak kenal benda alah tu.  lagi pun rasanya yang beli tu pun orang kaya-kaya. Agaknya....

Masa Cik Siti kecik-kecik dulu, masa darjah satu jajan Cik Siti semuanya yang tak lapuk dek hujang yang tak lekang dek panas.  rasanya sampai sekarang nak cari pun senang lagi.  cuma harganya saja yang sudah berubah.  Jom layan jajan Cik Siti masa kecik dulu

                                                                 Sumber dari google
Sagun.... salah satu kesukaan Cik Siti.  kalau dapat duit belanja 20 sen dengan nenek, kat sekolah mesti beli ni.  tapi kalau nak makan benda ni jangan gelak dan jangan bercakap.  tak pasal-pasal tersembur dek orang depan kita.

                                                       Sumber dari google juge
Yang ini pun Cik Siti suka...... tak dapat sagun yang ini pun boleh juga.  ibarat rotan tak ada, akar pun berguna juga.(Betul ke peribahasa ni? kalau salah betulkan ye.)


                                                         kredit dari google
Kalau dah beli sagun atau kacang pedas tu, mesti ada ni juge.  aiskrim Malaysia.  dulu masa kecik-kecik diaorang jual perisa sirap, milo, kacang merah dan kacang hijau. Dulu murah je.  seposen dah boleh dapat dah. bestnya! Kadang-kala Cik Siti buat juga sendiri.  bila anak-anak nak aiskrim bukak peti ais bagi je.  biasanya buat perisa mangga atau tropika.

Kalau korang pulak macam mana? 


SENYUM :)

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, September 22, 2012 | 1 Comments

Senyum senyum senyum
Senyum senyum
Verse
Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit
Chorus
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa
Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina
Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini
Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit
Ulang Verse
Ulang Chorus
Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan
Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian
Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini
Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit
Ulang Verse
Ulang Chorus
Ulang Verse
Senyum :)


Pengalaman Hari Pertama Bekerja Di TM

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, September 20, 2012 | 2 Comments so far
Wah, hari ni macam nak ceritakan tentang pengalaman pertama Cik Siti bekerja dengan TM.  Cik Siti lapor  diri di Kedai Telekom(Sekarang dikenali dengan TMPOINT) pada 16 April 2000. Agak-agak je.  tapi yang pasti Cik Siti lapor diri memang pada pertengahan bulan 4 tahun 2000.

Fisrt sekali Cik Siti berjumpa dengan Pengurus Jualan.  Masa tu Cik Siti berdua.  dengan member Cik Siti. Ala... masa tu tak kenal pun.  dah kenal mesti dah jadi member, kan? dah lapor diri dia serahkan pada ketua kedai.  ketua kedai ni yang akan arrangekan ada dia job yang kita kena buat.  apa yang penting, kita orang ni bahagian khidmat pelanggan.

Masa dia tanya nama Cik Siti dengan pantas belum cakap nama pendek dia dah panggil "O.... Siti duduk kat mana?" dalam hati Cik Siti berkata : wah, pandainya cina ni cakap bahasa melayu.  tak ada slang cina langsung.  pastu fikir.  apa nak pelik.  kebanyakkan orang cina Melaka memang pandai berbahasa melayu.  dalam dok memuji tu Cik Siti geleng dan kata: "Merlimau."

Dan tiba masa dia memperkenalkan diri. La.... melayu ke?  mati-mati ingatkan cina.  masa tu bukan Cik Siti seorang je yang tertipu, malahan kebanyakkan staff yang baru lapor diri pun bercakap perkara yang sama.  Jangankan kita orang ni, pelanggan pun selalu tertipu.  bila masuk dalam bilik marah-marah dalam bahasa cina lepas tu dia boleh gelak pulak. 

"Hai.... ingat bos awak tu cina." kata pelanggan.  Cik Siti senyum je.

Hari pertama Cik Siti ditempatkan di bahagian telegram.  hari pertama Cik Siti rasa macam kerdil je.  yelah kebanyakkan staff semua  yang sudah jauh berpengalaman dan kebanyakkan yang kami ganti adalah staff yang ambil VSS.  "Saya malas nak ajar awak." Dus! kena sebijik kat muka Cik Siti.  Tapi bak kata orang kalau nak belajar tu kita tak boleh malu.  Cik Siti tebalkan muka dengan apa yang dia cakap dan Cik Siti ikut je mana dia nak pergi(toilet idak le...) Cik Siti tanya itu ini.  nak tak nak dia kena jawab juga. 

Cik Siti beranikan juga tanya dia.  Kenapa dia tak nak ajar Cik Siti.  dan ini jawapannya:
"Kalau saya ajar awak, esok awak dah ke department lain.  saya kat sini dah berpuluh tahun sampai nak pencen. setiap staff yang saya ajar semuanya lari"ooooooooooooooooo............

"Tapi kalau saya yang ganti En Burn nanti macam mana?"

"Tak mungkin."

Dan dengan perkataan TAK MUNGKIN itu akhirnya menjadi satu kemungkinan bila Cik Siti kena ganti bila dia VSS...

Jadi????? kita tak boleh menilik apa yang akan terjadi akan datang.  walau pun kita yang merancang, tuhan yang akan menentukan

Wordless Wenesday: Cik Sit in Da House

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, September 19, 2012 | 2 Comments so far

Madah

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, September 18, 2012 | 2 Comments so far

Jersi Baru MU

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, September 18, 2012 | 2 Comments so far
Bila masuk bulan Ogos, mulalah ramai yang tidak tidur malam minggu sebab nak tengok bola sepak inggeris.  Termasuklah Cik Abang yang memang kaki bola.  Bila dah mula bola sepak inggeris ni, dan Cik Siti tak beri lagi hadiah masa hari jadi dia hari tu, maka nak le jalankan jarum beli jersi Mu yang latest.  memang cantik.  warna putih.  Cik Siti belilah saiz M.   Cik Siti rasa-rasa muat.

                                                                kredit dr google
Mula-mula tu CikAbang senggeh sampai ke telinga.  Yelah... Cik Siti bukannya minat MU. Cik Siti minat dengan Liverpool.(Nak jugak mencelah). Tapi... bila dia pakai... alamak... kesiannya. kecik sikit.  Mulalah kena membebel. "Nak beli tu cakaplah"... erm... ingat nak beri kejutan, last-last kita yang terkejut.  tak pelah.... "Nanti saya beli yang lainlah.... beli yang player punya nak?" Yang ini? kalau nak jual, bolahlah. tapi tunggu dapat yang replacement ye.

Kesian Cik Abang.  konon nak pakai hari ahad tempoh hari, tapi terpaksa batalkan hasrat sebab kecik. huhuhu...

Resepi sambal ikan bilis

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, September 12, 2012 | 2 Comments so far

Hari ni rasa macam nak beri resepi pulak. Sambal ikan bilis..... emmmm.... kalau makan dengan nasi lemak memang marbeles.... sedap memang tak boleh nak cerita.  memang itulah regu dia.  Yang sebenarnya masa isnin lepas tempat kerja Cik Siti ada buat jamuan makan.  setiap orang bawa satu resepi.  Cik Siti bawak sambal tumis ikan bilis, karipap dengan kuih buah melaka(onde-onde).

Cik Siti tak tahu pulak yang sambal Cik Siti ni jadi rebutan.  masing dok tanya. apa yang dah Cik Siti campak dalam sambal tu.  Pssst! jom Cik Siti bagi resepi dan petuanya sekali....

bahan-bahan:
Ikan bilis -ikut suka dan berapa banyak yang kita nak masak. tapi kalau banyak ikan bilis pastikan kurangkan garam ye.
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 inci belacan
*bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk.
cili kisar
garam
gula
air asam
Minyak untuk menumis.

Okey, Firstly.... masukkan minyak.  lebih pun tak pe sebab nanti dah masak kita boleh buang. masukkan ikan bilis, namun sebelum tu pastikan basuh dulu ye.  bila dah nak agak garing, masukkan bahan yang ditumbuk tadi. bila dah garing, masukkan cili kisar dalam barang 4 atau 5 sudu besar.  nak pedas boleh tambah lagi.

kacau, masukkan ha..... ini dia petua dia kalau nak sedapkan sambal kita.  Cik Siti masukkan gula melaka. bila dah masukkan gula melaka tu gula biasa kita kurangkan. masukkan garam dan juga bawang besar yang telah di hiris.  masak sehingga garing.

Bila dah garing masukkan asam jawa secukup rasa.  tapi jangan banyak sangat.  nanti masam lak.  okey,  nanti hasilnya.... sambal kita akan sedap dan rasa lemak dari gula melaka tu.  warnba dia pun tak adalah merah sangat dan agak gelap sikit.  orang nak makan pun tak adalah takut sangat, kan?

Okey, resepi ni cik Siti dapat dari orang kampung Cik Siti sendiri. Terima kasih kepada auntie Nab yang sudi kongsi resepi....

apa lagi?  nak cuba?  boleh cuba. tak ada halangan....

*sambal tumis kalau makan dengan karipap pun sedap juga.  itu memang Cik Siti suka.

SELAMAT MENCUBA SEMUA.....

Usah Dengar Kata Orang

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, September 08, 2012 | 4 Comments so far
Tok!tok!Tok! any body home???? Hish! rumah sendiri pun nak ketuk juga ke??? Apa khabar semua? harap sihat-sihat ye.  mana yang masih lagi penuh dengan jemputan rumah terbuka tu makan beringat sikit.  nanti ada pulak yang kena jumpa dengan Cik Tan berpuluh kali.

Okey, kali ni Cik Siti nak cerita kisah yang pernah Cik Siti lalui.  Masa ni zaman anak dara lagi. zaman masa Cik Siti tengah bertunang dan hampir nak melangsungkan perkahwinan.  maklumlah, Cik Siti kat Melaka, Cik abang kat KL. masa tu sisi borang transfer untuk ke KL.

Bila dah dapat surat tu, okey je.  sebab tak dapat tempat dengan rumah, cik Siti pindah juga. nasib baiklah dekat dengan rumah mertua.  namun sebelum berpindah, Cik Siti dihujani dengan kata-kata yang bukan nak naikkan semangat malah menakutkan juga untuk Cik Siti.

"Budak KL tak boleh percaya.  dia orang semua sosial. tak takut ke?" Pang! sekali kena kat telinga kanan Cik Siti. Bisa dan Cik Siti diam je.

"Budak KL semuanya kaki shopping.  semuanya kejar branded.  semuanya mahal-mahal.  ko boleh tahan ke nak kawan dengan dia orang?" Pang! telinga kiri pula yang berdesing.  Cik Siti diam lagi.

Masa pindah di TM Muzium Cik Siti tak sempat nak beramah mesra sangat sebab Cik Siti tak lama.  sebab Cik Siti dapat pindah kat Kepong, tempat yang Cik Siti minta transfer dulu(Sebab dekat dengan rumah). kat sini Cik Siti kenal dengan semua.  sangkaan mereka semua meleset sekali.

dia orang semuanya baik belaka. tak ada pulak Cik Siti tengok sintom-sintom yang kejar branded.  beg dia orang sama je dengan Cik Siti.  lagi pulak, diaorang semua lebih suka bawak beg sandang yang diberi oleh syarikat. anak-anak dara pun sama.  bukannya dia orang datang dengan beg Gucci ke, LV ke, Carlo Rino ke, tak nampak semua tu.

tempat dia orang belanja pun kat JLN TAR, Sogo ke, tak pulak yang belanja kat Pavillion atau The Curve. dia orang semua sempoi je. kami dah macam adik beradik.  gaduh? ermmmm baik balik... mulut je bising. pastu  dah tak ada apa.

yang sebenarnya pokok pangkal adalah hati kita.  walau pun kita berada, walau semaju mana tempat tu, kalau kita pandai menjaga diri, kalau kita pandai menyesuaikan diri, insyaallah....

jujur Cik Siti katakan Cik siti sayang semuanya.... yang mana Cik Siti anggap mereka macam adik sendiri.

Cik Siti dapat melihat.  usah dengar kata orang sebelum kita melihat dengan mata kita sendiri.
Inilah mereka.... mereka biasa je.... yang baju pink tu Big Boss cik Siti. Cik Siti? Hahaha tak de dalam gambar tu... Cik Siti sibuk kat dalam.... Apa pun Cik Siti sayang mereka semua.....

Lupa???

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, September 03, 2012 | 2 Comments so far
Kita sebagai manusia memang tidak lepas dari 'lupa'.  tidak kiralah kita berumur setahun jagung, remaja dan dewasa.  Lupa adalah sesuatu yang ianya tidak kita sedari.  kalau sekolah dulu memang popular dengan perkataan lupa ni.  tapi.... kalau dah kerja tu... ada juga perkataan lupa tu keluar.  tetapi bila kita kata lupa pas tu mesti kena marah, kan?

okeylah kat sini nak cerita 2 kisah tentang lupa ni.  cerita pertama tentang customer Cik Siti yang kehilangan kunci keretanya.  ceritanya begini...
masa tu Cik Siti cover kaunter anak buah gi rehat.  lantas tak berapa lama datang EnWan, Pengawal keselataman Cik Siti ke kaunter Cik Siti. diserahkan kunci yang hanya.... sekeping? ke seketul? Hish! Cik Siti memang tak pasti dengan penjodoh bilangan dia.

"Puan Shimah, ada customer drop kunci dia." Cik Siti angguk.  macam kunci mangga je... kecik sangat. Cik Siti simpan dan buat kerja macam biasa.  tidak lama lepas tu...

"Kak Shim, nampak kunci kereta tak?" Tanya Mera yang masa tu baru nak keluar rehat.  Cik Siti geleng.  tapi dok tengok juga kunci yang En Wan bagi tadi.  Takklah...
Lepas tu Cik Siti tengok En Wan dengan beberapa staff tengah dok mencari sesuatu. En Wan datang lagi.
"Puan Shimah, nampak kunci kereta tak?  ada satu je kunci tu." Tak tahu Cik Siti ni cerdik ke tidak Cik Siti tunjuklah kunci yang dia beri tadi.  punyalah dia bantai gelak. 
"Tak tahu pulak kereta ada kunci kecik macam ni.  ada customer kata kita perli dia." Cik Siti senyum je... Cik Siti tengok juga mana rupa customer tu... oh... muda lagi.  lebih kurang dalam usia 20-an berbaju kemeja. 

Puas juga kita orang cari kunci dia.  memang cuak jugalah muka dia.  sebab kereta dia dah block kereta orang lain.  puas dia call sana, call sini.  tidak lama lepas tu Cik Siti tengok masing-masing dah buat kerja balik.  dah jumpa kot... telahan Cik Siti.  bila jumpa dengan En Wan (Dia ni selalu round) Cik Siti tanya dia.  dah jumpa ke kunci dia.  dia angguk.
"Nak tahu kat mana jumpa kunci dia?"
Cik Siti geleng. ini kalau buat contest di manakah kunci itu hilang best juga ni....
"Nasib baik awek dia ada around situ.  dia tepuk belakang pak we dan dia kata...."
"Sorryyy abang... so sorryyyy..."
Rupanya kunci tu ada dalam lipatan baju kemeja dia.... ceh! Nak gelak ada, nak marah pun ada.  punya puas mencari.  nak dekat setengah jam rupanya kat badan dia....

kisah kedua terjadi kat Cik Siti lak.
Kisah ni terjadi dalam 2 tahun lepas bila Cik Abang jemput Cik Siti kerja pada hari sabtu.  entah kenapa masa tu dia rajin lak parking kat Jusco.  sampai kat parking lot tingkat 3 Cik Siti ikut belakang dia.  dia cari punya cari.  Cik Siti tanyalah mana kereta.  Muka Cik Abang dah cuak sangat.

"Abang ingat.  abang parking kat sini."  Betul ke....
"Cuba ingat betul-betul... kat mana."  Nak tanya Cik Siti memang le Cik Siti tak tahu sebab masa dia datang tu Cik Siti tak de.  melilau juga dia cari kereta tu. 
"Kete kita hilang." Tersirap darah Cik Siti dengar. Biar betik!
"Cuba cari dulu..." Cik Siti dok jaga anak-anak. Yang abang dah bagi hint.
"Kalau kete kita hilang nak baik ibu balik nanti?"
"Kita naik teksi jelah." Cik Abang dah kalut.  nak buat report kat balai polis.
"Jangan report dulu.  kita suruhlah guard kat sini cari dulu.  dah betul tak de baru buat report." Cik Siti rasa Jusco tu bukannya besar sangat.  takkan boleh hilang. on the way nak balik, dia tanya Cik Siti.
"Ni tingkat berapa?"
"Tiga."
"Jom!"

Naik lif turun tingkat 2, lepas tu tu dia.... depan lif lagi Cik Abang parking. aduh!!!! nak marah? tak ada guna... perkara dah jadi. tp nak gelak pun ada. 

mulai dari itu kalau parking mesti Cik Siti ambil gambar tiang.... nanti tak adalah tercari-cari.

Alamak.... terlupa cari jalan pulang.... dah tak boleh nak stop.... somebody help me!!!
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page