Bermulanya Perjalanan...

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, January 25, 2010 | Be the first to comment!
Oklah.. en3 kali ni nak ceritakan pasal perjalanan Cik Siti selepas sahaja cik Siti tamatkan pelajaran cik Siti sebagai pelajar. oklah... KWSP cik Siti bermula pada tahun 1995 lepas SPM.nak tahu mana Cik Siti keje? mana lagi kalau bukan keje dengan kilang. minah kilang....

1995- Cik Siti Keje kat kilang TAKARA. satu tempat dengan ibunda Cik Siti. cuma bezanya cik Siti ni normal day tapi ibunda cik Siti keje shif. kat cni le diaorang kata cik Siti ni adik ibunda. ibunda cik Siti yang nampak muda ke atau cik Siti nampak yang dah tua?

1995-Nampaknya rezeki nak sambung belajar tak de... so cik Siti sambung keje kat kilang lain. kilang TANASHIN. kat cni yang bestnya kebajikan pekerja memang diaorang jaga. harijadi diorang tak lupa dan 3 bulan sekali pihak atasan akan tutup semua production dan panggil orang masjid baca yasin. tak pernah Cik Siti jumpa kilang seperti ini. kat cni Cik Siti sebagai operator je...

1998-cik Siti stop kerja dan sambung belajar tingkatan 6. lepas STPM cik Siti sambung keje kat TEAC. kat cni cik Siti jadi QC, memang benar kata orang. makin tinggi level kita makin tinggi juga tensen kita. kalau reject pam pum kena marahnye.....

1999-Cik Siti berenti dan keje dengan sedare Cik Siti sebagai kerani... kat cni cik Siti kenal macam mana nak buat invois, macam mana nak kendalikan DO dan macam-macam. sambil tu jengah juga keje yang lain....

2000- Pertama kali tidak pernah terlintas difikiran cik Siti bahawa yang Cik Siti akan bekerja dengan syarikat besar. TELEKOM MALAYSIA. bekerja dengan TM merupakan satu tuah yang mungkin susah untuk aku lepaskan... bekerja bersama dengan orang ramai ada kalanya pahit, adakalanya manis, dan adakalanya begitu memeritkan. 10 tahun bukan jangka masa yang singkat. Aku tahu memang perubahan masa memaksa kita terus kehadapan namun hanya satu yang perlu kita berpaling. Budi bahasa, kesabaran dan keikhlasan adalah platform untuk berjaya, dan bukan hanya bermain dengan perasaan da keangkuhan kerana itu akan meruntuhkan senggengam amanah....

dari minah kilang hingga menjadi khidmat pelanggan memang banyak perbezaannya. bekerja kilang: penat+ngantok+makan+target=fikiran tak tensen
khidmat pelanggan:penat+target+berfikir=badan dan otak menjadi penat....

itulah perjalanan yang masih lagi aku teruskan langkah....

Aku Tak Tahu

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, January 24, 2010 | 2 Comments so far
Entahlah... kenapa dengan blog Bayu Kenangan ni. Cik Siti yang tak tetap pendirian atau memang hobi cik siti yang suka tukar-tukar rumah... he...he... pantang tengok yang cantik sikit. mulalah nak yang itu.. nak yang ini... sampaikan cik Siti pun dah lupa macam mana rumah asal cik Siti ni. mungkin adik cik Siti yang selalu jenguk ke blog ni pening kepala... nasiblah... biasa ambil gambar bunga... kali ni suka lak nak ambil gambar buah... korang layan jelah telatah cik Siti ni....


Mana Letaknya Kasih Sayang

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, January 13, 2010 | 2 Comments so far
En3 kali ni Cik Siti agak beremosi... perasaan berbaur... marah, sedih, dan juga kecewa. walau pun ada sekelumit berita gembira namun itu tidak memberikan satu kelebihan bila cik Siti rasa cukup sedih....

pada saat menerima berita gembira sebenarnya membuatkan cik Siti tertanya. kenapa? mengapa? kenapa mahu dirahsiakan berita gembira dan mengapa sudah hampir 4 bulan ianya berlaku baru sekarang cik Siti tahu? itu pun bukan sengaja... mungkin tuhan itu maha mengetahui dan cik Siti tahu berita itu dengan cara tidak sengaja.

dr mana tidak perlu tahu... yang cik Siti sedih dan terfikir di manakah letaknya kasih sayang sebenarnya? bukannya orang asing, tapi saudara sendiri... yang cuba meletakkan cik Siti dan beberapa saudara cik Siti seperti orang asing. hati kami bukan kertas yang mudah dihancurkan. tapi kami adalah manusia yang mempunyai perasaan sendiri.

adakah kasih sayang tu terletak pada kekayaan? harta yang berkoyan-koyan adakah mampu membeli kasih sayang? atau pun pangkat dan standard yang mengukur kasih sayang? mungkin dato atau tan sri yang dicari? namun kini keikhlasan dan kejujuran dalam kasih sayang sudah menjadi begitu cetek sehingga sanggup membuang saudara.....

di mana letakkanya kenangan mereka semasa susah? di manakah letakkannya kenangan semasa pertama kali kaki mula jejak ke tanah? bila sudah berjaya, lupa untuk memandang kesusahan... lupa untuk memijak tanah yang pernah bersalut lumpur?

cik Siti sedih, kenapa mereka berbuat sedemikian? adakah kami ini busuk pada mereka? tidak memenuhui piawaian mereka? sebab kami ini bukan golongan berada? lidah cik Siti kelu bila dapat tahu. tapi cik Siti cuba nak memujuk hati ni. yang paling sedih ibunda cik Siti pun tidak mengetahuinya. begitu sanggup mereka berbuat demikian.

Cik Siti kehilangan ayahanda sejak berusia 17 tahun. bukan wang yang kami minta, bukan pangkat yang pinta dihulurkan. cukup dengan kasih sayang. Kasih Sayang. Aduh... cik Siti mengeluh. mungkin cik Siti boleh berbuat tidak tahu apa yang berlaku tapi cik Siti sedih bila mereka juga membuang ibunda cik Siti. saudara apakah ini? mereka sepatutnya ingat darah yang mengalir dalam darah cik Siti ini sama dengan mereka.

Mungkin mereka belum sedar. walau pun mereka buat Cik Siti sekeluarga Cik Siti berdoa agar mereka akan terus bahagia..... sebab Cik Siti tahu Tuhan itu lebih mengetahui........



TRIP PALING BANYAK 2009

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, January 07, 2010 | 1 Comments
Selamat bertemu kembali... kali ini Cik Siti nak ceritakan trip paling banyak yang pernah cik Siti pergi adalah Port Dickson. bayangkan, 4 kali setahun. First, pergi dengan kawan-kawan my hubby... tempat keje dia. tapi yang tak sedapnya tak sempat nak snap gambar sebab battery low... ambik ko... second, tempat keje cik Siti yang anjurkan... ketiga dengan keluarga my hubby dan yang latest dengan keluarga cik Siti... adilkan???? he..he... tak nak banyak cakap layan je lah gambar kat bawah ni ye....
kanak-kanak rebina... ini trip yang paling latest... Pak dare cik Siti yang anjurkan. Terima kasih pada Pak Dih... semua ni sepupu sepapat cik siti...

masa tu time cuti sekolah.. memang ramai umat manusia. lokasi penginapan: glory beach resort. tarikh: 25-27 disember. tengoklah betapa sukanya mereka...
anak teruna cik siti yang asyik main air...tengok kat kolam banyak air terus diaorang ni terjah kat laut



rehat sebentar bersama kit-kat....


tengoklah ibunda cik Siti ni dok melayan cucu-cucunya yang sememangya pantang jumpa dengan air. pening ibunda cik siti nak melayan. ape pun seronok juge



ini semua sedare mare cik Siti... ini baru nampak separuh yang ada lagi dekat rumah satu lagi.( Pak dare cik siti tempah 2 pintu sebab tahu memang tak muatnye....


Trip 3........

Lokasi: Sri Intan Telekom Port Dikson.
Tarikh: 7/11/2009


inilah tempat cik Siti menginap. tak yah nak naik lif, tak yah nak naik tangga sebab rumah yang ditempah ditingkat bawah dan yang paling syok mengadap kolam. tak jauh, barang 10 langkah. itu yang anak-anak cik Siti tak sempat sampai nak terjun kolam.


inilah wajah-wajah yang terlibat dalam holiday tu. ini semua belah my hubby.. ibunda dia...sepupu dia.... adik dia... semua ada....

jgn jeles ye....







Abby dilayan oleh neneknya... seronok tul dia main air.




ha....ha.... kolam ni kami yang kongker......





punya seronok sampai cik siti tak sentuh laut langsung sebab seronok sangat main kolam.

TRIP 2......

lokasi: Hotel Sri Malaysia Port Dickson
Tarikh: 4-6 Jun 2009
yang ni dari opis cik Siti coz menang save program
Yang tak seronoknya lokasi ni nak ke laut kena seberang... satu lagi anak-anak cik Siti masa tu tengah tak sihat. itu yang rasa macam tak best sangat.



inilah sebahagian kengkawan cik Siti. diorang ni memang best. sayang korang. tak masuk acara apa pun dapat hamper. itu yang best. lagi satu lokasi ni dekat dengan pasar malam. pe lagi? kami semua berduyun-duyun malam tu ke pasar malam.


Set.....
Trip 1

Lokasi di teluk kemang.
yang terlibat cik siti sekeluarga dengan tempat keje my hubby.
yang ini minta maaf sesangat tak ada gambar sebab bateri abis. lagi pun kita orang balik hari...



Untuk tahun 2010 tak tahu lagi... yang penting untuk setahun ni sekurang-kurangnya cik siti nak rehat luar dari kota KL ni...























SeLaMat MeNemPuH AlaM Baru

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, January 05, 2010 | 3 Comments so far



Dalam diam, sudah 6 tahun anak bujang cik Siti si Firdaus ni. dah masuk sekolah tadika dah.... tapi apa boleh buat baru masuk sekolah satu hari dia dah demam. demam terkejut agaknya. Hari pertama sekolah rasa terkilan juga sebab tak dapat nak hantar dia. sebabnya cuti sekarang ni kena beku. hu...hu...hu... tak pe, nanti kalau ada rezeki Cik Siti nak cuti lama kalau dah release nanti.... (nak balas dendam)...
hari pertama sekolah, dia dihantar oleh my hubby. my hubby terpaksa ambil cuti sebab cik Siti kempunan tak dapat cuti. Mungkin sebab di alam baru, my hubby bagu tahu yang dia masih lagi terpingga-pingga dalam kelas. mungkin dia belum nak sesuaikan lagi.
yang bestnya, cikgu suruh balik dia masih lagi tunggu dalam kelas. bila dia tengok kelibat ayahnya, barulah dia bangun. balik keje cik Siti ada bertanya macam mana dengan hari pertama dia menjejaki ke sekolah. dia kata seronok. dapat ramai kawan dan cikgu pun baik. Cik Siti legalah sikit. ye la.... mana tahu dia takut nak ke sekolah.. apa pun cik Siti akan terus berdoa agar dia cepat sembuh dan dapat belajar ABC....


 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page