Rezeki Bersama Kaki Novel

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, August 31, 2016 | Be the first to comment!

Salam bersiaran....

Tumpang lalu,,,,, tuan tanah kedaung nak menempel kat sini.

Okey.... hari tu Cik Siti cerita pasal rezeki, hari ni pun nak cerita pasal rezeki.  Hari tu rezeki Cik Siti dengan Penulisan2u dan kali ni rezeki Cik Siti dengan Kaki Novel pulak.

Sebenarnya Cik Siti ada hantar manuskrip di kaki novel last year.  Tapi mungkin tak ada rezeki bila nmanuskrip tu ditolak. Adalah beberapa alasan yang buatkan dia orang tolak.  lepas tu awak tahun Cik Siti hantar manuskrip yang lain.  Hampir 6 bulan Cik Siti tunggu dan dua tiga hari sebelum raya Cik Siti dapat email dari Kaki Novel yang mana manuskrip yang Cik Siti hantar berjaya seisi penilaian dan bakal diterbitkan.  Al-hamdulillah.... memang rasa macam tak percaya je.  Nak menangis pun ada juga.

Masa baca surat tawaran tu macam nak melompat cecah bumbunglah.  Sampaikan rakan-rakan pejabat dok tanya kenapa.  Tak sabar rasanya nak keluarkan novel yang kedua selepas Masihkah Ada Kasih tahun 2005.

Untuk masa sekarang ni Cik Siti masih lagi menulis.  Masih jauh lagi sasarannya.  Cuma apa yang penting sekarang ni berusaha selagi terdaya.  Menurut pihak penerbit, novel Cik Siti bakal diterbitkan tahun hadapan.

Okey.... sama-sama kita tunggu ye.



Hebatnya Kuasa Memberi

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, August 11, 2016 | Be the first to comment!


Salam Kembali....

Rasanya dah tak boleh nak cakap apa dalam teratak ni.  Rasanya bukan je sawang, atok nenek sawang pun belum tentu dapat nak bersihkan rumah ni.  Tak tahu mananya hilang mood nak berblog.  Mungkin sibuk(buat-buat sibuk je) mengalah VVIP.  Hakikatnya mood down... down....down....

Okeylah entah kenapa hari ni. Macam terpanggil nak coret sesuatu dalam teratak ni.  Nak post kat FB rasa macam.... entahlah.  Takut orang salah faham pulak.  Okey, kuasa memberi.  Erm.... macam mana nak mulakan dulu ye.

Rezeki.... di tangan Allah. Cik Siti yakin dengan rezeki Allah.  Walau sesak macam mana pun Cik Siti yakin dengan Allah.  Allah itu maha memberi.  Yang sebenarnya, dah lama juga Cik Siti terdetik nak kongsi, cuma tak berkesempatan pulak.  (Kata VVIP kan)

Apa yang penting.... Jangan lupa Allah, Jangan Lupa Ibu dan Ayah.... Jangan lupa memberi... kerana dengan niat ikhlas itu Allah membalasnya dengan mudah. Dan yang penting jangan sesekali mengungkit dan merungut. Kalau kita merungut tak cukup, tak cukuplah dia.  Fikirkan.... Allah ada untuk memberikan kita rezeki.

Minggu lepas, 05 ogos 2016 opis Cik Siti buat open house.  Cik Siti ambil keputusan nak sumbangkan roti jala dan muffin.  Niat Cik Siti, bukan sahaja dia orang dapat makan kenyang, kalau ada rezeki boleh bawak rumah.  Bila member dapat buat balik rasa macam seronok sangat.  Sebab memang dah niat Cik Siti.

Then.... 09 ogos 2016 Cik Siti dapat wassup dari bonda Cik Siti.  Dalam wassup tu, dia kata "Along, duit kutu kau ada dengan mak.  Nak mak transferkan ke?"  Al-hamdulillah.... Cik Siti memang tak pernah ambil port pun giliran kutu Cik Siti sebab bonda yang uruskan.  Taklah banyak sangat.  50 ringgit sebulan je.  Tapi yang mengejutkan jumlah kutu Cik Siti satu kali ganda dari apa yang telah Cik Siti beri masa jamuan opis hari tu.

Cik Siti ambil keputusan tak ambik semua dan berikan lebih kurang separuh dari duit kutu pada bonda.  Jadi bonda pun transfer dan memang bersyukur sangat-sangat masa tu.  Esoknya Cik Siti ada training di TMTC dan masa tu dapat miss call yang mana memang Cik Siti tak boleh nak jawab.  Maklumlah.... jadi akauntan masa tu.  Bukak mulut je dapat point.  Bukak mulut je dapat point. Jadi tak boleh nak leka.  Nanti tak tulis point, Sapa yang salah? Cik Siti juga yang salah.  Tak pasal-pasal kena belangkung dengan member lain.

Esoknya... Cik Siti kerja macam biasa.  Telefon berbunyi dan Cik Siti dapat nombor semalam yang dah buat miss call kat nombor Cik Siti.  Jadi Cik Siti pun angkat dan panggilan tu dari KARYASENI.  Okey, Cik Siti jawab macam biasa dan masa tu bergetar rasa hati Cik Siti bila mereka mengatakan cek Cik Siti sudah pun sedia untuk pos.  Cik Siti terkejut.  Hah?  Cek dah ready?  Cik Siti memanglah. Memang tak pernah ambik port bila cek boleh ready.  Sebab Cik Siti Yakin rezeki tu ada.

Apa yang paling mengejutkan..... amaun royalti yang Cik Siti dapat dari buku Antologi Melodi Cinta Edisi 3 yang telah dikeluarkan bulan Mei lepas adalah satu kali ganda dari amaun yang Cik Siti berikan pada bonda Cik Siti.  Masa tu, macam nak mengalirkan air mata. Ya Allah.... Terima Kasih dengan apa yang telah kau berikan kepada ku Ya Allah.

Cik Siti yakin.... Rezeki Allah itu ada.  Apa yang penting, niat memberi itu.

Mood sekarang:  Bunga-bunga riang.



PBAKL 2016

Siti Norshimah Md Yasan | Friday, April 29, 2016 | 2 Comments so far


Selamat Bersiaran Kembali...

Kepada semua yang diluar sana.... Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur kembali lagi.  Kali ini dibuat di MAEPS dan bukannya seperti tahun-tahun yang lalu iaitu di PWTC.  PBAKL akan berlangsung selama dua minggu iaitu bermula dari 29 April 2016 (hari ini) dan yang sememangnya inilah yang selalu Cik Siti tunggu-tunggu.

Pertama sekali Cik Siti nak perbaharui langganan majalah untuk anak-anak Cik Siti.  Yang keduanya of cause nak tambah koleksi novel Cik Siti.  Namun apa yang lebih bermakna bagi tahun Cik Siti bila salah satu cerpen Cik Siti berada di pasaran melalui penerbitan Penulisan2U.  Terharu yang amat sangat walau pun masih belum memiliki antologi ini.

Okey, apa lagi, jom serbu di PBAKL


Misi Menyelamatkan Anak Kucing

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, April 23, 2016 | Be the first to comment!
Selamat bersiaran kembali....

Inilah ibu kucing tu.  Ke hulu ke hilir dia tunggu kita orang selamatkan anak dia


Apa khabar semua?  harap2 sihat semuanya.

Okeylah nak cerita apa yang terjadi hari ni kat opis.  Hari ni beberapa rakan Cik Siti terlibat dalam misi menyelamatkan anak kucing.  Itu pun gara-gara Cik Siti terdengarkan suara halus dari sebalik dinding tempat duduk Cik Siti.

Pagi tu memang ada orang datang servis aircond.  Bila dia orang dah siap, Cik Siti kuncilah suttle dan pintu bilik belakang.  Ingatkan tak ada apa-apa sehinggalah waktu petang tu, Tengah baru nak mulakan tugas (baru selesai seisi Audio Conference) Cik Siti dengar ada bunyi anak kucing.  Tanya juga member kalau-kalau dia ada dengar.

Bila hati dah tak sedap, Cik Siti bukalah pintu.  Menjerit member Cik Siti dengan Cik Siti sendiri terkejut.

"Kak Shim!  ada ada anak kucing dua ekoq" dengan loghat pekat pinangnya.  Cik Siti pun jengah.  tak nampak.  Mungkin dia dah pergi jauh sebab member Cik Siti menjerit tadi.  Antara pintu dengan suttle adalah lebih kurang satu kaki.  Eh.... tak puas hati lagi.  Cik Siti panggil staff lelaki pulak nak minta pindahkan barang yang terselit kat celah-celah tu.

Hai. puas jugalah kita orang pujuk anak kucing tu keluar.  Yang ibunya Cik Siti dah macam tak tentu arah.  Yelah.... anak kot.  Kita pun sayangkan anak.  Binatang pun sayangkan anak.  Dekat setengah jam juga kita keluarkan anak-anak kucing tu.  Yang sekor tu garang ya amat.  Ligat semacam.  Namun Cik Siti menghela nafas lega sebab kedua-dua tu selamat.  Sebab Cik Siti yang kunci pintu tu.  kalaulah dia tak mengiau dan Cik Siti tak terdengar, hai tak tahulah.  Apa pun bersyukur sangat dia selamat.  Yang jadi persoalannya..... Siapakah yang buang kucing kat belakang opis Cik Siti.  Cantik pulak warna bulu kucing tu.

Tengoklah reaksi ibu kucing bila berjumpa dengan anaknya.  

MELODI CINTA Edisi 3: Cerpen Kuih Koci Pulut Hitam

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, April 17, 2016 | | 2 Comments so far
Kembali lagi Cik Siti di teratak....



Alhamdulillah....

Inilah perkataan yang terbit dari bibir Cik Siti bila mendapat email dari pihak Karya Seni bulan Januari hari tu. Memang memang memang Cik Siti tak sangka dari beribu-ribu cerpen yang diterbitkan di dalam website Penulisan2U cerpen Cik Siti telah melepasi seisi penilaian. Bila dikatakan cerpen Cik Siti bakal diterbitkan bagaikan bulan jatu keriba.  Mungkin inilah rezeki yang telah diberikan oleh Allah.

Buku ini boleh diperolehi pada Pesta Buku Antarabangsa 2016  yang akan berlangsung selama 2 minggu bermula 29 April 2016.  Buku ini boleh dibeli dengan harga promosi RM 16.00 sebuah. Kepada yang berminat dengan antologi cerpen bolehlah dapatkan sebuah.  Hai..... tak sabarnya nak baca buku antologi ni.  Okey, jom layan sedikit coretan dari cerpen KUIH KOCI PULUT HITAM hasil tulis Cik Siti.

            “Saya ni hantu kuih koci.  Tambah lagi kuih koci pulut ni.  Yang lain tak berapa sangat.  Tapi…. Tak apalah.  Bungkuskan saya talam berlauk tu seringgit.  Tak pernah pula saya makan kuih ni.”  Riang sahaja Ihsan menyambutnya.            “Eh, kau ingat makan kuih koci macam makan nasi ke Ihsan.  Banyak sangat ni. Aku tahulah kau suka dengan kuih ni tapi takkan banyak macam ni.” Tegur Rahim.            “Jangan risaulah.  Aku boleh habiskan. Betul tak Kasih?”  Kasih tersentak.  Wajah Kasih berubah.  Pertanyaan Ihsan tidak dijawab.            “Kasih?” Kasih tersentak.
            Ihsan memandang kepada Kasih.  Perubahan wajah Kasih itu benar-benar memberikan tanda tanya buat dirinya.  Tiba-tiba dia bertanya kepada dirinya sendiri.  Ah, adakah tersalah cakap atau kurang ajar perilakunya sehingga menyebabkan Kasih yang rasa gelisah?  


Cik Siti amat berterima kasih kepada pihak Penulisan2U dan Karya Seni kerana sudi memberi peluang kepada Cik Siti menjadikan salah seorang penulis di dalam Antologi Cepern MELODI CINTA edisi 3.  Diharap ianya menjadi pemangkin kepada Cik Siti untuk terus berkarya.  Dan tak lupa juga kepada bonda Cik Siti Puan Hasinah Hamzah, Cik Abang Mohd Aris Nasir, adinda-adinda Cik Siti Nahdatul Izah dan Nurul Shidah serta putera dan puteri Cik Siti yang begitu memahami Cik Siti.

Reach Out TMpoint Selangor

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, April 13, 2016 | Be the first to comment!
Kembali Bersiaran....

Harap semua sihat-sihat belaka walau pun cuaca yang tidak begitu mengizinkan.  Banyakkan minum air dan kurangkan aktiviti luar.

Bercerita tentang aktiviti luar, Cik Siti nak le cerita tentang Reach Out TMpoint Selangor pada 27 Mac 2016 (Masih hot lagi cerita ni) yang diadakan di Kalumpang Resort And Training Centre Hulu Selangor (yang mula-mula Cik Siti ingat kat Hulu Langat).  Hai... nampak sangatkan yang Cik Siti ni buta Geografi.  Tak boleh salahkan Cik Siti, sebab Cik Siti memang tak minat dengan subjek ni.

Okey, sebanyak 11 TMpoint yang menghadirkan diri boleh dianggarkan 200 orang termasuk family dan ada juga yang tidak boleh hadirkan diri gara-gara tarikh bertukar last minit.  Ikutkan perancangan 26 mac.  Oleh sebab-sebab teknikal, maka ditunda ke 27 Mac.  Walau macam mana pun Cik Siti still join sebab tak ada program lain dan ke sana bukannya jauh sangat pun.  Lebih kurang satu jam je.

Wajah anak-anak Cik Siti yang teruja bila sampai kat sini


Cik Siti bertolak dari rumah lebih kurang tujuh dan sampai pukul 8 pagi.  Selepas daftar tu, kita orang diberikan sarapan Nasi Lemak, kuih dan Teh Panas.  Marbeles kau.  Tapi yang sebenarnya hati ni berdebar le juga sebab ada game.  Pulak tu Cik Siti group 2 dan seperti entri yang dulu-dulu tu Cik Siti ni memang tak ada 'seni' dalam game ke benda ni.

Bila dah siap makan dan ucapan, kanak-kanak ada juga gamenya dan dibuat di dalam dewan sahaja.  So.... yang kita orang ni mak dan ayah kena berkumpul untuk permainan luar.  Ada sepuuh kumpulan dan di beri dua group untuk permainan air dan darat.  Nasib baik yang kumpulan 1-5 permainan dart dulu.  Kalau tidak, memang tak selesalah lepas permainan air terus nak permainan darat.

Permainan darat ada 3 game.  Pertama Boling Kelapa, kedua Lari kepit bola (yang membuatkan keayuan Cik Siti jatuh 100%) dan yang last sekali mumia.

Inilah hasil kerja berpasukan.  Kita Orang namakan mumia tukang kebun. 
Bila dah selesai permainan darat, so kita orang beralih ke permainan air.  Yang ini Cik Siti mengelat sikit.  Yang sebenarnya malas nak masuk air.  Itu motif dia.  Cik Siti ambik tag no terus lekat kat t-shirt Cik Abang.  "Abang, Take over.  Nak tengok anak." Nampak tak alasan tu.  Macamlah anak Cik Siti ni baru setahun jagung.  Lagi pun ramai kot yang jaga bebudak ni.  Cik Abangpun dengan rela hati dan muka ada senyum terus je join.  Ha...ha...ha....  seronok tul tengok dia orang berkubang dalam air.


Nampak tak?  muka ada senyum. Seronok dia dalam air walau pun mula-mula segan nak join sebab tak kenal.  



Okeylah,  bila dah habis game semua tu, acara lucky draw dan penyampaian hadiah pula diadakan.  Sebelum tu, kita orang melantak makan tengah hari.  Memang best makan tengah hari tu.  Gulai nenas, ayam berempah dan ulam.

Yang bestnya hari tu. rasaya mungkin rezeki dari Allah, anak Cik Siti dapat hadiah bagi pertandingan mewarna dengan tiup belon.  Lucky draw pun Cik Siti dapat.  Dan yang last sekali memang tak sangka yang group kita orang dapat No 3. Okeylah tu kan dari 10 kumpulan.

Bila dah habis semua.... apa lagi.... mandi time....

Kesimpulan..... walau pun sekejap tetap best!

Hidup Segan Mati Tak Mahu

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, April 12, 2016 | Be the first to comment!
Kembali bersiaran...




Apa yang boleh Cik Siti katakan?  Tenggelam celup tenggelam celup je.  Walau pun banyak yang nak diceritakan entah kenapa macam malas je na menaip.  Hai, kalaulah lappy ni boleh taip sendiri memang Cik Siti nak cari satu.

Kalau ikutkan dari awal tahun banyak juga aktiviti Cik Siti.  Itulah, tak sempat nak post kat blog mewah ni.  Mewah sangatlah Cik Siti.  Syok sendiri adalah.

Kena jugalah gambar yang Cik Siti post.  Hidup Segan Mati Tak Mahu.

Tapi.... memang sayang sangat nak tinggal dunia blog ni.  Sebab Cik Siti suka menulis.  Apa pun bak kata orang tu ikut mood?  sekarang ni mood rajin memang tak ada dalam hati lagi.

Okeylah, saja nak coret yang mengarut.

Sampai berjumpa lagi.  Nanti Cik Siti updatedlah apa aktiviti yang Cik Siti dah jalankan.

Salam Jumaat Semua....

Siti Norshimah Md Yasan | Friday, March 25, 2016 | Be the first to comment!
Salam bersiaran kembali...

Dulu ingatkan tak masa Cik Siti ceritakan tentang yang Cik Siti serati seisi Teh Tarik dengan management Cik Siti.  Mas tu Cik Siti propose yang kita orang nak pakai baju biasa semasa hari sabtu sebab hari sabtu adalah bukan kerja biasa sebaliknya kerja overtime.  tak semua TMpoint yang buka.  Dan TMpoint Cik Siti salah satu yang buka.

Berbalik pada cerita....

Akhirnya terlaksana juga apa yang dimpikan, cuma hari je yang bertukar.  Management mengarahkan pakai baju kebangsaan pada hari juamaat.  Senang nak pergi sembahyang jumaat.  Lagi pun bagus juga.  Isnin hingga khamis pakai baju uniform dan jumaat pakai baju kurung/ melayu.  Tak adalah baju tu terperuk je dalam almari.

Motif nak cerita.

Saja terkenangkan masa dulu.... ahaks... berangan tahap gabanlah Cik Siti oiiiii!!!

Kemana arah blog Bayu Kenangan

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, March 24, 2016 | Be the first to comment!
Salam Semua,



Bersiaran setelah lama menyepi.  Alasan?  sibuk?  mungkin ya.  Hilang minat? mungkin ya.  Tak ada mood?  Mungkin ya.  Tak nak salah kan orang lain, Cik Siti salahkan diri sendiri.  Setiap apa yang berlaku kepada kita adalah dari dalam diri kita sendiri.  Baik buruk semuanya adalah kita.  Ceewahhh... cakap mengalahkan tokoh.  Dahlah, jangan nak layan Cik Siti kau ni sangat.  Nanti senyum sendiri je.  Betul ke tidak budak ni.

Yang sebenar-benarnya Cik Siti sayangkan blog Cik Siti.  Dah banyak kot Cik Siti kongsikan dalam blog ni.  Yang manis, yang sedih, yang suam-suam kuku semuanya ada.  Dah macam carca marbah dah blog ni.

Namun apa yang tersemat jauh di sudut hati Cik Siti, kalau boleh pertahankan Cik Siti akan pertahankan untuk tidak menutup blog ni.  Walau pun sekarang ni orang lebih suka dengan Facebook/wassup/twitter/instagram namun mungkin ia tidak akan patahkan semangat untuk Cik Siti terus menaip di dalam blog ini.

Dipohon beringin siburung kenari,Ingin terbang bersayap tidak,Kemana ingin ku bawa diri,Adakah orang sudi atau pun tidak

p/s:  ada sesiapa yang bagi kata-kata semangat pada Cik Siti tak?

2015 Yang Begitu Sibuk...

Siti Norshimah Md Yasan | Friday, January 01, 2016 | Be the first to comment!
Kembali Bersiaran Semua....

Tahun 2015 telah pun melabuhkan tirainya.  Tahun 2015 tak banyak yang di ceritakan sebab tak ada yang menarik.  Sebab itu blog Cik Siti senyap jer.  Tak tahu nak cerita apa.  Okeylah, bagi tahun baru dan hari yang pertama, Cik Siti nak buat pengakuan.  Jangan marah dan gelak ye.  Kalau nak gelak pun tak apa, sebab Cik Siti tak nampak.  hehehe....



Okeylah, semoga di tahun baru ni, tak boleh nak janji apa-apa.  Takut tak boleh tunaikan.  selagi ada nyawa blog ni adalah Cik Siti coretkan.  Jumpa lagi semua....
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page