retak menanti belah?

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, January 30, 2014 | 2 Comments so far

                                          #pinjam dari google
Bersiaran kembali....

Dah lama sangat dok tinggalkan teratak ni.  Kalau dia boleh bercakap mahu dia merajuk panjang.  Kalau rumah kayu tu bila-bila je nak jatuh menyembah bumi.  Selepas sibuk dengan tugas yang melambung-lambung baru Cik Siti boleh tarik nafas lega dan tumpukan kerja-kerja Admin Cik Siti sekian hampir sebulan Cik Siti tak usik.  Bertimbun DO yang tak difax lagi, Cuti Staff yang tak berupdated report bulanan yang perlu disiapkan (Memandangkan dah hujung bulan yang cuti panjang), Kesilapan meresit yang banyak perlu dihantar, tapi itu tak berikan laluan untuk Cik Siti patah semangat.  Buat mana yang penting dan buat semampu yang boleh.  

Apa yang penting kesilapan meresit yang perlu dihantar.  Tak nak pelanggan cari kita.  Biar HQ dok melalak minta report. Kita la...la...la....la... Okey! masa tu tak menang tangan.  Tinggal jap pastu buat report.  tapi biasanya itu yang urgentlah.  Kalau yang mingguan dan bulanan tu ada deadline dia.  Yang penting hari isnin bukan saja monday blues, tapi busy day nak antar report.

Erm... buat mana yang penting dan keperluan. Yang penting kita mampu untuk melakukan.

Yes! Masa berehat.... Cuti staff dah updated.  kesilapan meresit dah 0 beberapa report dah siapkan cuma tunggu nak dipostkan.  cuma ada satu...dua....tiga....empat....

Hella Cik Siti ada lagi report menunggu isnin ni!  dah masuk bulan baru! Statistik kena buat!

Oh ye?  okey!

Entah apa kena mengena dengan tajuk dan gambar pun Cik Siti tak tahu.... nampak sangat yang Cik Siti dah tingtong...huhuhu

Januari Penuh Dugaan... Tidur Di Hospital

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, January 14, 2014 | 6 Comments so far


Masuk tahun baru... orang ramai pasang azam. Azam?  Cik Siti tak sempat nak fikir sebab hari pertama di bulan dan tahun baru anak Cik Siti demam.  Hari pertama sekolah dia duduk rumah sebab demam.  Nasib baik hari jumaat dia sempat sekolah satu hari.

Hari sabtu pulak balik kampung sebab kecemasan ada saudara yang meninggal dunia.... Al-Fatihah....

Malam tu Syasya demam balik.  Bawa pergi ke klinik dan doktor suruh pergi hospital.  Pergilah hospital Melaka sampai pukul 1 pagi untuk ambil darah.  Ambil darah, tengok darah dan turun sikit.  Esok pagi kena ambil darah lagi nampaknya.  Pukul 800 pagi Syasya pergi ambil darah.  turun lagi.  Badan dia dah tumbuh bintik merah.  Mula ingat campak biasa. And then Cik Siti balik KL.

Esoknya isnin (6 Januari) ambil darah lagi.  Comfirm dia addmited.

Mulanya dia di tempatkan di wad kecemasan masuk air dan doktor dok ambil darah je.  Bila dia tengok kita dia dah menangis tak nak duduk hospital.  yelah... dah dalam wad kecemasan mahu dia tak takut. Dengan bunyi orang melaung, lagilah air mata tu laju nak keluar.  pujuk punya pujuk dia diam.  Tapi bila doktor kata kena tidur hospital dia nangis lagi.  Puas le doktor dok pujuk dia.



Naik wad masa tu pukul tujuh dan dia masih lagi dimasukkan air.  Bila di dalam wad dia tenang sikit sebab ada kawan.  Yelah... wad kanak-kanak.... ada taman permainan lak tu.  tapi tak boleh pergi wayar untuk masuk air tu susah untuk dia bergerak.  bila doktor round pukul 800 malam dia dah stop masuk air sebab keputusan darah dah naik kepada 90 masa ambil darah pukul 6 petang. Doktor minta dia minum air banyak dan comfirm dia kena denggi. Dan bintik-bintik yang kita ingat campak tetapi sebenarnya adalah ruam denggi.  Dan masa dia addmited darah patlet dia 37 sahaja dan sedangkan normal 150.

Jadi doktor beritahu untuk keperluan badan, dia perlukan air sebanyak 400 ml untuk tempoh 6 jam.  masa tu nurse berikan cawan dan botol untuk sukat air kencing dan juga berapa ml dia minum.  Semalaman tak tidur sebab ambik darah dan cek suhu badan.  Setiap kali dia kencing Cik Siti suruh dia minum.  Keluar 150 Cik Siti suruh dia minum 200 ml.

Esok untuk keputusan darah pukul 12tengah malam  darah dah naik kepada 90 dan pukul 6 pagi naik lagi kepada 106. Tapi masih belum boleh keluar dan akan ambil darah pukul 12 tengahari pulak.  Jadi doktor akan tengok keputusan untuk pukul 12 tengahari kalau naik lagi berkemungkinan darah akan diambil untuk tempoh 12 jam atau boleh discharge.   Tawakal sajalah... Dok fikir mungkin dugaan tu turun sebab Allah sayangkan kita, kan? Dan setiap dugaan tu ada hikmahnya.

                   Tengoklah tangan dia.... kiri kanan ada jarum... satu untuk air dan satu untuk darah

Pukul 5 doktor round lagi.  kali ini doktor lain pulak.  Bila ayat yang keluar dari mulut doktor

"Girl nak balik rumah tak?" Apa lagi, lajulah anak Cik Siti ni mengangguk.  Jadi bila doktor kata discharge cepat-cepat Cik Siti call Cik abang untuk bawa kereta.  Rupanya darah dia dah naik kepada 168... al-hamdulillah... Tapi yang memeranjatkan Cik Siti bila nurse kata tiada sebarang caj dikenakan.  Tanya juga.  Betul ke? Takkan tak ada caj katil kot? Mak budak pun disediakan tempat tidur dan makan takkan tak ada caj?  Rupanya baru Cik Siti tahu untuk denggi tiada caj dikenakan.  Al-hamdulillah.... Tak sangka semuanya percuma.

Walau bagaimana pun untuk dua hari kemudian kena ambil darah lagi. Itu adalah penentuan untuk lihat sama ada dia sihat atau tidak. Esoknya Cik Siti masakkan anak Cik Siti sup ketam sebab Cik Siti diberitahu oleh orang ramai yang sup ketam adalah ubat untuk demam denggi.  Lepas tu masakkan juga sayur bayam untuk tambah darah.

Hari khamis ambil darah petang tu dan dan al-hamdulillah.... darah dah jadi normal dan dia sihat.  walau bagaimana pun sehingga kini Cik Siti masih pantau anak Cik Siti.  supaya dia minum air banyak dan jangan bermain ditempat yang tidak sepatutnya.

Apa yang Cik Siti dapat rasakan dia mendapat demam denggi tu masa dia bermain di belakang rumah yang mana dia main masa tu selepas waktu hujan. Sudahlah tempat tu banyak semak dan tempat air bertakung.  Dah puas larang dimain juga.  Bila dah kena macam ni barulah tak nak turun main.  Minggu ni barulah dia naik sekolah betul-betul.

Dugaan.... mengajar kita kesabaran
Dugaan ... ada kemanisannya....
dan dugaan itu.... ada hikmahya....

Disember 2013

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, January 14, 2014 | Be the first to comment!
Bersua Kembali Semua...

Dah lama sangat tak mencoretkan cerita di dalam blog ni.  kalau ada perkataan selain bersarang Cik Siti tak tahulah nak kata apa lagi.  Macam biskut chipsmore dah blog Cik Siti yang tak seberapa ini.  untuk 2 bulan ni memang sibuk.  Bulan lepas padat dengan jemputan orang kahwin. sepupu sepapat semuanya masing-masing menamatkan zaman bujang.  

Awal bulan ni pula dah lain pula ceritanya.  Tak apalah.... itu kemudian Cik Siti cerita.  

                      Selamat Pengantin Baru.... Semoga  Jodoh berkekalan sehingga ke akhir hayat

                                          Cik Abang dengan sepupu Cik Siti....

Untuk 7 Disember Cik Siti ucapkan tahniah kepada sepupu Cik Siti di Johor (yang Cik Siti panggil dia Boboy) telah pun menamatkan zaman bujangnya.  sejak berbaju biru agaknya sudah menjadi trend masa kini.  Cik Siti bertolak dari KL jam 530 pagi dan sampai di JB lebih kurang jam sebelas pagi.  itu pun Cik Siti berkonvoi dengan bonda Cik Siti dari Melaka.  Saja janji mereka kat Pagoh.  Balik dari JB singgah R&R Pagoh dan layan makan mee rebus dan Ubi resbus cecah sambal tumis.  Pergh!!!! sedap betul!


                      Selamat Pengantin Baru... Semoga dimurahkan rezeki dan dipanjangkan Jodoh....
               

untuk 14 Disember lak sepupu Cik Abang pulak yang kahwin.  Cik Alina... opss... dah kena panggil Puan Alina.  He...he...he.... Temanya warna peach.  Pengantin lak berbaju biru.... dia orang ni agaknya memang berjanji kot? Dan yang best dapat name tag "SEPUPU PENGANTIN" dan yang best juga bila kawan sekerja datang dan tahu rupanya sedara juga.  Tapi saudara sebelah pak sedara(bapa pengantin perempuan) sebab cik Siti ni sebelah mak sedara. kira mak pengantin perempuan. 

Tak Apalah.... kalau banyak sangat membebel orang boring pulak. Apa yang ada layan je lah gambar. Tapi gambar sepupu Cik Siti tak berapa clear. Tapi nak tempek juga.


 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page