Lupa???

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, September 03, 2012 |
Kita sebagai manusia memang tidak lepas dari 'lupa'.  tidak kiralah kita berumur setahun jagung, remaja dan dewasa.  Lupa adalah sesuatu yang ianya tidak kita sedari.  kalau sekolah dulu memang popular dengan perkataan lupa ni.  tapi.... kalau dah kerja tu... ada juga perkataan lupa tu keluar.  tetapi bila kita kata lupa pas tu mesti kena marah, kan?

okeylah kat sini nak cerita 2 kisah tentang lupa ni.  cerita pertama tentang customer Cik Siti yang kehilangan kunci keretanya.  ceritanya begini...
masa tu Cik Siti cover kaunter anak buah gi rehat.  lantas tak berapa lama datang EnWan, Pengawal keselataman Cik Siti ke kaunter Cik Siti. diserahkan kunci yang hanya.... sekeping? ke seketul? Hish! Cik Siti memang tak pasti dengan penjodoh bilangan dia.

"Puan Shimah, ada customer drop kunci dia." Cik Siti angguk.  macam kunci mangga je... kecik sangat. Cik Siti simpan dan buat kerja macam biasa.  tidak lama lepas tu...

"Kak Shim, nampak kunci kereta tak?" Tanya Mera yang masa tu baru nak keluar rehat.  Cik Siti geleng.  tapi dok tengok juga kunci yang En Wan bagi tadi.  Takklah...
Lepas tu Cik Siti tengok En Wan dengan beberapa staff tengah dok mencari sesuatu. En Wan datang lagi.
"Puan Shimah, nampak kunci kereta tak?  ada satu je kunci tu." Tak tahu Cik Siti ni cerdik ke tidak Cik Siti tunjuklah kunci yang dia beri tadi.  punyalah dia bantai gelak. 
"Tak tahu pulak kereta ada kunci kecik macam ni.  ada customer kata kita perli dia." Cik Siti senyum je... Cik Siti tengok juga mana rupa customer tu... oh... muda lagi.  lebih kurang dalam usia 20-an berbaju kemeja. 

Puas juga kita orang cari kunci dia.  memang cuak jugalah muka dia.  sebab kereta dia dah block kereta orang lain.  puas dia call sana, call sini.  tidak lama lepas tu Cik Siti tengok masing-masing dah buat kerja balik.  dah jumpa kot... telahan Cik Siti.  bila jumpa dengan En Wan (Dia ni selalu round) Cik Siti tanya dia.  dah jumpa ke kunci dia.  dia angguk.
"Nak tahu kat mana jumpa kunci dia?"
Cik Siti geleng. ini kalau buat contest di manakah kunci itu hilang best juga ni....
"Nasib baik awek dia ada around situ.  dia tepuk belakang pak we dan dia kata...."
"Sorryyy abang... so sorryyyy..."
Rupanya kunci tu ada dalam lipatan baju kemeja dia.... ceh! Nak gelak ada, nak marah pun ada.  punya puas mencari.  nak dekat setengah jam rupanya kat badan dia....

kisah kedua terjadi kat Cik Siti lak.
Kisah ni terjadi dalam 2 tahun lepas bila Cik Abang jemput Cik Siti kerja pada hari sabtu.  entah kenapa masa tu dia rajin lak parking kat Jusco.  sampai kat parking lot tingkat 3 Cik Siti ikut belakang dia.  dia cari punya cari.  Cik Siti tanyalah mana kereta.  Muka Cik Abang dah cuak sangat.

"Abang ingat.  abang parking kat sini."  Betul ke....
"Cuba ingat betul-betul... kat mana."  Nak tanya Cik Siti memang le Cik Siti tak tahu sebab masa dia datang tu Cik Siti tak de.  melilau juga dia cari kereta tu. 
"Kete kita hilang." Tersirap darah Cik Siti dengar. Biar betik!
"Cuba cari dulu..." Cik Siti dok jaga anak-anak. Yang abang dah bagi hint.
"Kalau kete kita hilang nak baik ibu balik nanti?"
"Kita naik teksi jelah." Cik Abang dah kalut.  nak buat report kat balai polis.
"Jangan report dulu.  kita suruhlah guard kat sini cari dulu.  dah betul tak de baru buat report." Cik Siti rasa Jusco tu bukannya besar sangat.  takkan boleh hilang. on the way nak balik, dia tanya Cik Siti.
"Ni tingkat berapa?"
"Tiga."
"Jom!"

Naik lif turun tingkat 2, lepas tu tu dia.... depan lif lagi Cik Abang parking. aduh!!!! nak marah? tak ada guna... perkara dah jadi. tp nak gelak pun ada. 

mulai dari itu kalau parking mesti Cik Siti ambil gambar tiang.... nanti tak adalah tercari-cari.

Alamak.... terlupa cari jalan pulang.... dah tak boleh nak stop.... somebody help me!!!

2 comments:

  1. ada orang yang punya anak ramai
    boleh terlupa nama anak
    haha

    ReplyDelete
  2. macam nenek Cik Siti cucu cicit ramai sampai tersalah panggil nama... hehehe

    ReplyDelete

Dah baca sila komen ye... Terima kasih...

 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page