Okeylah kali ni Cik Siti teringin nak kongsi resepi rendang buat semua. resepinya rendang cili api. nampak cam sedapkan? lebih sedap kalau makan dengan ketupat dan kuah kacang. memang maveles..... okey, ini dia resepi yang ibunda cik Siti berikan.
RENDANG AYAM CILI API
1 ekor ayam kampung/ayam pencen.
(redam ia dengan nenas supaya cepat empuk)-belajar petua lagi
15-18 batang serai potong halus
23 bji bawang merah
16 biji bawang putih
satu genggam cili api kampung
bahan-bahan serai, bawang merah, cili api dan bawang putih dikisar.
3 biji santan. kalau nak lemak boleh tambah lagi
keresik
garam secukup rasa
gula secukup rasa
lengkuas barang satu inci dan titik
asam keping/ belimbing buluh kalau ada
daun kunyit
dan kalau cik Siti suka masuk gula melaka sikit biar lemak tu ada.
1. Tak payah tumis. cuma masukkan terus dengan bahan kisar tadi.
2.masukkan 1/4 santan bersama air dan ayam. biar ianya kering buat seketika.
3.bila air sudah kering, boleh tengok ayam. jika masih lagi keras boleh tambah air. kalau hampir lembut boleh masukkan santan yang selebihnya.
4. masukkan asam keping, lengkuas, gula dan garam serta gula melaka kalau nak.
5.Bila daging ayam sudah lembut dan hampir kering santan boleh masukkan kerisik.
6.taburkan daun kunyit yang dicincang halus dan kemudian kacau.
rendang akak mmg hebat!!
ReplyDeletetq tq... ape lagi... boleh cuba. mesti boleh
ReplyDelete