Taare Zameen Par

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, February 19, 2011 |

Ha, kali ni Cik Siti nak cite pasal filem hindustan ckit. kalau dulu-dulu Cik Siti memang syok dengan filem-filem hindi ni. Namun lately mungkin sebab bekerjaya nak tengok pun pilih cerita. namun ada satu cerita ni yang Cik Siti rasa banyak pengajarannya. ianya bukan cerita cinta seperti mana hampir 90% mendominasi filem hindi atau pun filem kekeluargaan selalu mengalirkan air mata namun ianya adalah satu filem kemasyarakatan yang sesuai ditonton semua golongan. no seksi-seksi, no cintan-cintun. Taare Zameen Par itulah cerita yang Cik Siti maksudkan.

Cerita berkisar tentang seorang kanak-kanak yang berusia 8/9 tahun yang istimewa bernama Ishaan. imaginasinya yang tinggi dan gemar melukis membuatkan ayah dan ibunya sering pening kepala. setiap yang diajar oleh guru tidak pernah difahami olehnya. dia sering didenda oleh guru dan diejek oleh rakan membuatkan dia sering ponteng sekolah.

Dengan pencapaian yang tidak memuaskan, ayah dan ibunya mengambil keputusan untuk menghantar Ishaan ke asrama penuh agar dia lebih berdikari. di sana telah ditemukan oleh seorang guru muda Nikumb(lakonan amir khan) yang mengajar matapelajaran lukisan. Nikumb berpendapat lukisan adalah salah satu cara untuk melakarkan emosi kita. dia berpendapat Ishaan bukanlah seorang kanak-kanak yang pelik atau pun bodoh, namun Ishaan adalah seorang kanak-kanak istimewa yang bijak.

kemampuan Nikumb untuk membantu Ishaan ada masanya dipandang rendah oleh ibu bapanya sendiri. Dalam diam Nikumb mengajar Ishaan kelas tambahan dan sedikit sebanyak dia mengajar kanak-kanak itu percaya akan diri sendiri. akhirnya Nikumb mendapat idea dengan mengadakan pertandingan lukisan terbuka kepada guru dan murid.

Di situlah apabila nama pemenang diumumkan Ishaan telah pun memenangi akan pertandingan itu dan mengalahkan gurunya sendiri membuatkan dia bangkit dari bulatan ketakutannya. betapa dia sedar bahawa setiap insan yang lahir di bumi ini punyai keistimewaanya yang tersendiri....



Kejayaan buat Ishaan bukan sahaja memenangi pertandingan itu, malah dia juga mendapat pencapaian yang baik dalam akademik. dia juga telah memenangi akan rasa takut dan rendah diri dan lahirlah kegembiraan yang tidak pernah digambarkan....

jom layan sedutan dari filem tersebut



Note: dah 3 kali tengok memang tak bosan...

6 comments:

  1. i LOVED this movie too!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. sempat juga tengok kat tv beberapa hari lepas
    memang bagus cerita ni
    lain dari kebiasaan cerita hindi

    ReplyDelete
  3. Nur aisya: Cite mann pun sedap juga
    kyle: me too.
    tehr: minggu lepas ada tayangkan... rasanya itu dah kali ketiga saya tengok

    ReplyDelete
  4. mira da tgk gak cter nie..nangis2 mira tgok (adoi malunye)..tapi memang feeling abis la..kesian dak tu asyik kene marah dgn bapak die je..smua cikgu cam hina die..xbaek tau :'(

    ReplyDelete
  5. cite ni best.. saya sempat tgk 30min terakhir je tpi dpt tau cite ni best.. xsempat nk tgk dr awal. tu yg tgk last je. hoho

    ReplyDelete

Dah baca sila komen ye... Terima kasih...

 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page