Projek Tahunan Hj Hamzah Bin Awit

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, September 08, 2011 |
Macam biasa.... setiap dua syawal termasuk 2 syawal yang lepas, bila dah berkumpul ramai-ramai tambahan pula semua yang balik ke kampung memang kita orang tak miss dengan projek tahunan kita orang... Iaitu "MALAM JAMUAN IKAN BAKAR SEDARA MARA" ha...ha...ha... panjang tak tajuk? ala.... saja je nak bagi gempak. okeylah malas nak bebel lagi jom layan gambar yang Cik Siti ambil hasil dari kamera Cik Abang. Semua gambar ni Cik Siti yang ambil. kalau ada kekurangan tu...minta maaf jelah ye...



Limau kasturi yang penuh dengan keistimewaan selain kegunaan untuk membasuh ikan malahan juga kalau perah dengan kicap untuk cecah ikan bakar tu memang sedap.....


cili api untuk dicampurkan dengan kicap dan kuah asam... Pergh!!!!

Sambal tumis ikan bilis untuk nasi lemak. malam tu Cik Siti makan nasi lemak dengan sambal lebih. berapa bungkus? ce cuba teka....
Tugas sebelum membakar ikan perlulah susun arang tu dulu...

yang ini Mak sedare Cik Siti selaku AJK bahagian pembungkusan... selain dia ada 2 orang lagi orang kuat dalam department ni...
Ikan sebelum menjadi hidangan... nampak fresh kan?
la...la...la...la... lihatlah hasilnya. yang ini bakar ala-ala stim... entah resepi siapa pun Cik Siti tak tahu. kalau masuk perut bukan kira semua tu. janji sedap.
Ketam masak tiga rasa yang licin dengan kuahnya sekali... yummmmmyyy
Udang dah sosej dibakar...
Yang ini baru yang original ikan bakar. isinya yang lembut dan lemak memang malam tu kita orang makan saja..
Orang kuat malam tu....
yang ni pun orang kuat juga...
AJK bahagian pembungkusan dah jadi bahagian prosessing... yang berdiri tu ketiga-tiga anaknya...
Inilah dia nasi lemak yang sudah siap dibungkus. dengan arom daun pisang memang menyelerakan....
Nah! itu dia side dish dia... kalau tak ada yang ini memang tak lengkap kalau makan ikan bakar...
Bila dah baca doa.... apa lagi?????? masa untuk makan... yang ini masih tiada dalam gambar ni sebab mereka duduk di sebelah kiri(terlindung dek dinding)... walau bagaimana pun tahun ni Cik Siti tak dapat nak hadiri projek tahunan side Cik Abang sebab mereka buat Cik Siti dah balik KL...huhuhuhu

6 comments:

  1. aktiviti berbbq memang best pada orang yang suka makan-makan sedap! hehe.

    alahaiii craving pulak dengan ikan bakar!! ishk..

    ReplyDelete
  2. huhu..sedp klu suri penghujung bulan pose akan dpt mkn cam ni..tahun ni beraya ni ipoh ada best gak tapi lebih pada mkn2 moden huhu...

    ReplyDelete
  3. datang hamba berkunjung sini ..jgn lupa jeguk rumah hamba di cinta pula

    slmt hti raya ct heeee

    ReplyDelete
  4. wah, meriah2
    acara pulak sebelah malam
    raya sakan la budak2

    ReplyDelete
  5. Mak oiii sodapnya. Makan dengan nasi lomak lagi.. ni yg buat kawe teringat time dulu2 selalu pi Melaka (Umbai) makan ikan bakar sama nasi lemak. Mmg kaw kawe kesedapannya. Kalu kawe ler yg masak, alamak hangus ler ikan2 tu...

    ReplyDelete
  6. rugi tak mintak alamt ct huhu..rugi2 100x

    ReplyDelete

Dah baca sila komen ye... Terima kasih...

 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page