Memartabatkan Lagu Lama

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, April 17, 2011 |



Bila buka handphone sambil layan lagu tiba-tiba dengar lagu lama. Lagu yang mana kalau di pejabat mesti adik-adik ni usik Cik Siti... sudah... dah mula dah...


Memang betul apa? kalau Cik Siti tak mulakan siapa lagi nak naikkan martabat lagu kita kerana ianya akan tenggelam dek zaman. anak cucu kita sudah tentu dah tak tahu lagu-lagu asli dan juga lagu-lagu tradisi kita. dalam handphone Cik Siti ada juga Cik Siti selitkan lagu DONDANG SAYANG. lagu asli baba dan nyonya Melaka. Sebab apa? Mungkin sebab darah Melaka yang mengalir dalam badan Cik Siti atau memang Cik Siti minat dengan pantun macam saudara TEHR kita.(Jangan mare ye EN TEHR)


Setiap negeri punyai pesonaliti yang berbeza... dan setiap lagu kebanyakkannya menjurus kepada loghat sesebuah negeri itu. Macam Cik Siti dari Melaka terkenal dengan Dondang Sayang, Johor dengan Zapin dan lagu melayu delinya. Kelantan dengan Dikir Baratnya Pulau Pinang terkenal dengan Borianya...

Kalau tidak diketengahkan lagu-lagu seumpama ini mungkin dalam sepuluh tahun lagi anak-anak sudah tidak kenal dengan lagu-lagu tradisi mereka. Tak salah kalau kita pertahankan untuk mereka.

Muzik yang variasi dan juga gaya bahasa membuatkan lagu-lagu ini tidak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan. gaya bahasa yang indah lagi tersusun kaya dengan bahasa halus dan pertuturan yang sempurna. dan kebanyakkannya disampaikan dalam bentuk pantun. Selain itu juga kebanyakkan lagu penuh dengan inti pengajaran dan nasihat. kan?kan?kan?


Tak tahu kenapa Cik Siti ni nak juga selit lagu-lagu dalam blog comel ni... bukan apa saja sambil mendengar lagu tu boleh le sudi-sudikan membaca. tak membaca blog Cik Siti ni sambil blogwalking pun boleh juge...

okey... jom le layan lagu-lagu lama ni... best sangat dengarnya.... antara lagu-lagu yang terkenal









Note: layan lagu semua kat tu... tenang jiwa dan fikiran
*Kredit dari google

8 comments:

  1. sedapnyer lagu anak tupai..cuci telinga ngan lagu lama mmg best..hihi

    ReplyDelete
  2. sewaktu bertugas di pedalam sarawak dulu, saya tinggal bersama seorang kawan berasal dari alor gajah, melaka

    kawan saya ni suka sangat dengan lagu pak ngah balik
    hehe

    pak ngah la yang baaaalik
    pak ngah la balik bulaaaan mengambangg

    ReplyDelete
  3. lagu lama indah tidak terkata...
    lagu sekarang byj kurang paham dari segi maksudnya heee

    ReplyDelete
  4. dondang sayang warisan melaka..klu degar pasti mgtuk...rasanya klu upd jadi genera rock org pun tak terus nak sambung tdo heee

    ReplyDelete
  5. Lydia: halwa telinga saat tengah bosan
    Tehr: kalau orang melaka zapin pun layan juge
    Suri:ha...ha...ha... sebab itu layan dondang sayang waktu malam

    ReplyDelete
  6. Lama dah tak dengar lagu-lagu cam gini. Lagu zaman-zaman sekarang dah macam tak berapa best nak dengar. Nak jadik kecik-kecik balik lah, sebab dah besar camni cam kurang hafal lagu-lagu nii.. :P

    ReplyDelete
  7. lagu lama memang sedap menjadi halwa telinga...takkan penah bosan bila mendengarnya.
    Begitu juga bila layan lagu2 rock zaman dulu...masih sedap didengar berbanding lagu rock yg bercampur aduk zaman skg....

    Demam la plak

    ReplyDelete
  8. sush tdo dondag sayang..klu tak masyuk juga bukak music box heeee

    ReplyDelete

Dah baca sila komen ye... Terima kasih...

 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page